Az ananász szinte mindenhol megterem, ahol egész évben meleg van, és sokat esik az eső.
Az ananász, 16 féle ásványi anyagot és nyomelemet, valamint B- és E vitaminokat tartalmaz. Az ananászban nagyobb mennyiségben megtalálható a bromelain nevű enzim, melynek igen magas a fehérjebontó hatása. Ennek a hatásnak köszönhetően az ananász képes a belekben felgyülemlett fertőző baktériumok elpusztítására.
Az ananászban lévő bromelain enzim további jó tulajdonságai:
- rugalmassá teszi az érfalakat, ezáltal csökkentve a vérnyomást
- gyulladáscsökkentő hatású
- csökkenti az izomgörcsöket.
Az ananász egyéb jótékony tulajdonságai:
- csökkenti a hasnyálmirígy terhelését
- segíti az ödémák felszívódását
- csökkenti az időskori májfoltokat.
Az ananász nagy mennyiségű rostot tartalmaz, ami lassítja a szénhidrátok felszívódását, ezzel egyenletesebb vércukor szintet biztosít. Az ananásznak alacsony a glikémiás indexe.