A sárgadinnye számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, gyógynövényként is ismert. Finom, édes ízével nyaranta meghatározója étrendünknek. Ehetjük lehűtve, felkockázva, gyümölcssalátaként, vagy készíthetünk belőle hűsítő italt, sorbet-et. A sárgadinnye kalóriaszegény, így a diétázók is bátran fogyaszthatják ezt a vélhetően Ázsiából származó csemegét.
A sárgadinnye egy igazi vitaminbomba és természetes gyógyszer. Az egyik legjobb A és C vitaminforrás ez a zöldségféle. A B vitaminokat nagyon jó összetételben és nagy mennyiségben tartalmazza. Gazdag B6 és B3 vitaminban. Káliumot, folátokat és rostot is tartalmaz. Magas béta-karotin tartalmának köszönhető gyönyörű színe, amely miatt nyilván elnevezése is megszületett. A béta-karotin a szervezetben A vitaminná alakul, amely zsírban oldódik, s ezért nagyon kell ügyelni helyes adagolására, nehogy felhalmozódjon a szervezetünkben. Karotin tartalma miatt a sárgadinnye a lázas és gyulladásos betegségek gyógyszere is. Jótékonyan hat még a vékony- és vastagbél gyulladásra, felélénkíti a veseműködést, illetve a köszvény és reuma ellenszerét is rejti. Az A vitamin és a béta-karotin nagyon előnyös a szem egészségéhez. A szem időskori megbetegedésének (szürke hályog) ellenszere az A vitaminban gazdag táplálkozás, amelyből nagy részt lefedhetünk a sárgadinnye fogyasztásával. A sárgadinnyében előforduló B vitamin és rosttartalom, együtt a sárgadinnyét kiváló energiaforrássá teszi, amely biztosítja a jó szénhidrát-anyagcserét. Stabilizálja a vércukor szintet, a speciális B vitamintartalom pedig segíti a sejteket a szénhidrátok hasznosításában. A rostok biztosítják a cukor fokozatos bekerülését a véráramba, így a vércukorszint könnyebben stabilizálódik.