A papaya vagy más néven dinnyefa a dinnyefafélék családjába tartozó faj.
Feltehetően Mexikóban alakult ki, és az amerikai kontinensen, a térítők között őshonos.
Sokfelé kedvelt gyümölcs. Felhasználják salátákhoz, süteményekhez, ivólevekhez, leve savanykás.
A termés húsát a növény saját leveleibe csavarják, hogy megpuhuljon.
A papaya segít leküzdeni egyes emésztési zavarokat (gyomorsav-probléma, felfúvódás, hasnyálmirigy-gondok). Kivonatát visszértágulat, aranyér- és bőrproblémák (sebek és különféle bőrbetegségek) ellen is alkalmazzák.
Tejnedve egy papain nevű, fehérjebontó enzimet tartalmaz. A papaya hatóanyaga elősegíti a fehérjék, a zsírok és a cukrok emésztését. A papaya segít a rákkal szembeni küzdelemben és csökkenti a tüdő-, mell-, méhnyak-, máj-,és hasnyálmirigyrák kialakulását. A papaya rostjai védik a bélhám sejteket, ezzel segít megakadályozni a vastagbélrák kialakulását. A papaya az 1-es típusú cukorbetegek vércukor szintjét is csökkenti, valamint ápolja a bőrt és a hajat, illetve magas a vitamin és ásványi anyag tartalma.
A papayából készült termékek csak orvosi rendelvényre kaphatók, mert allergiás tüneteket váltanak ki és módosíthatják a vér alvadását is.