Mandula sós, pörkölt

1350 Ft4900 Ft

+ Free Shipping

A marcipán alapanyaga, amelyhez az aroma kedvéért kevés keserű mandulát is kevernek. A mandulabél értékes belső héjával vagy anélkül egyaránt fogyasztható. A hártyaszerű maghéjtól forró vizes áztatás után szabadíthatjuk meg legkönnyebben, ha fehér mandulabélre van szükségünk. Csemege ként sokan a sós mandulát nagyon szeretik.

Átlagos tápérték/100g
Energia: 2373,9 kJ/ 567 kcal

Fehérje: 20,95g

Zsír: 44,82g

-amelyből telített: 5,46g
Szénhidrát: 29,38g

-amelyből cukor: 7,74 g
Rost: 9,9g

Származási ország: U.S.A

 

100 gramm mandula 2400-2600 kJ, 570-630 kcal energiát hordoz számunkra. 3,5-7% vizet, viszonylag sok, 19-30% fehérjét, értékes aminosavakat, 15-16% növényi rostot, további 2-4 % szénhidrátot tartalmaz, és igen tetemes, 53-59%-os a zsírtartalma, ami telített és telítetlen zsírsavakból (palmitin-, palmitol-, sztearin-, olaj- és linolsavból) áll. A mandulaolaj nagyon értékes összetevője. A mandula jó B1-, B2- és B6- és E-vitamin (28 mg) lehet forrás. Ásványi anyagai közül a rengeteg kálium (835 mg), a kálcium (252 mg), magnézium (170 mg) említendő, 835 mg káliumot, foszfort (441 mg!) tartalmaz. Nyomelemei közül a vas, mangán, cink kiemelendő

Magas E vitamin tartalmának köszönhetően erős antioxidáns hatással bír, segíti a méregtelenítő folyamatokat, erősíti a szervezet ellenálló képességét, karbantartja a sejtfalakat és a bőrt. Egész sor B vitamin komplexumot és jó adag folsavat is tartalmaz.

A magnézium a kalciummal és foszforral egyetemben segít csökkenteni az izomgörcsöket és krónikus fájdalmakat, erősíti a csontozatot és a fogakat, serkenti a fehérjeképzést és fenntartja a szervezet kalcium-kálium egyensúlyát. A magnézium az agy tápláléka is, serkentőleg hat az agy működésére és az idegekre, kitűnő segítséget nyújt az ingerlékenységre, szellemi fáradtságra, kimerültségre, de még stressz oldó hatása is van.

Megakadályozza a koleszterin lerakódását az erekben, erősíti a véredények falait, rendszeres fogyasztása csökkenti a szív és érrendszeri halálozást, és az egyetlen dióféle, mely lúgosítja a vért.

A mandulának egyidejűleg magas a fehérje és az élelmi rost tartalma, támogatja az emésztőrendszer  és az anyagcsere megfelelő működést, salaktalanítja a szervezetet, serkenti az emésztést.

Magas tápértéke miatt nagyon jó energiapótló, fogyasztása növeli a teltségérzetet.

A teljes vegetáriánusok étrendjének hasznos fehérje és telítetlen zsírsav forrása.

Fehérje szempontjából fontos még hogy összetétele hasonló az anyatejhez: tápláló, könnyen lebontható, így a bélműködésre is jótékony hatással bír. Csecsemőknek anyatej hiányában tehéntej helyett inkább mandulatejet javasolnak.

A keleti gyógyászat a mandulát a tüdőbetegségek tüneteinek csillapítására is használja, de az egész légző rendszerre serkentőleg hat.

Mérsékli a vércukor szint hirtelen emelkedését, réz tartalma elősegíti az oxigén szállítását, cinktartalma  serkenti a sebgyógyulást, vastartalma miatt javasolják lábadozás, vagy vérképzési gondok esetén.

A belső, barna maghéj antioxidáns-tartalma védi meg a magbél olaját a légköri oxigéntől és megavasodástól, értékes volta miatt nem célszerű eltávolítani, ráadásul ízletes is. Tanulmányok szerint rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri halálozást.

Az E-vitaminban gazdag mandulaolaj kiváló bőrápoló szer. Fürdés után a még nyirkos bőrbe kell bedörzsölni a gyorsan felszívódó olajat, amitől az puha, egészséges fényű és bársonyos lesz. E-vitamintartalma miatt használható a napégés megelőzésére, és az enyhén nap égette bőr kezelésére.

A keserűmandula emberi fogyasztásra alapvetően nem alkalmas, kisajtolt olaját a kozmetikai ipar, valamint a gyógyszeripar hasznosítja.

Tömeg N/A
Kiszerelés

, ,

Shopping Cart
Scroll to Top