A datolya paszta a legtermészetesebb és legegészségesebb édesítőszer.
A datolya édesítő volta mellett kiváló gyógyszer is. Enyhíti a szorulást, csökkenti a hasmenést, fájdalomcsillapító, csökkenti a másnaposságot, védi az idegrendszert, csökkenti a vashiányt és stabilizálja a vérnyomást. Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban: magnézium, kálium, vas, kalcium, mangán, réz, aminosavak, folsav, A- és B-vitaminok. Ellenben zsír, nátrium és koleszterin mentes.
Származási ország: Irán
Sütik, kalácsok édesítéséhez datolya pasztát szoktam készíteni. Datolyát már mindenhol lehet kapni manapság, zöldségesnél, bioboltokban, nagyobb áruházakban. Csak arra vigyázzunk, hogy szárított legyen, ne kandírozott.
Datolya paszta
100-150 grammnyi cukor helyettesítő
15 darab kimagzott szárított datolya
3-4 evőkanál cukormentes lekvár vagy víz
A datolyát és a lekvárt (vizet) összekeverjük, turmixgépben vagy botmixerrel masszává keverjük. A végeredmény egy sűrű és rendkívül édes massza.